top of page
Writer's pictureMinna

Norsu tanssii posliinikaupassa – onnistuuko digimuutos ilman sirpaleita?


Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson oli viisas mies. Hän totesi aikoinaan: “If you want to make enemies, try to change something”. Wilsonin sanat ovat ajankohtaiset juuri tämän päivän maailmassa, erityisesti digitalisaation äärellä.

Kuten kokemuksesta tiedämme, on vaikeaa toivottaa muutos tervetulleeksi ja omaksua uusia tapoja. Muutosvastarinta on meihin psykologisesti sisäänrakennettu. Ei kukaan oikeasti halua siirtyä omalle epämukavuusalueelle.

Muutos on kuitenkin tullut jäädäkseen, ja elämme digitaalisuuden ja teknologioiden hyökyaallossa. Ei siis ihme, että horisontti näyttäytyy myös huolestuttavana ja pelottavana. Digitaalinen transformaatio -sanapari on monessa organisaatiossa lähestulkoon kiroilua ja aiheuttaa negatiivisia tuntemuksia.
Haastavinta digitaalisen murroksen aikana on kulttuurin muutos. Digitaaliset muutoshankkeet ovat myös perinteistä muutosta haastavampia saada onnistumaan.

McKinsey & Companyn tutkimusten mukaan menestyksekkäiden muutoshankkeiden määrä on kokonaisuudessaan matala – onnistumisprosentti on alle 30. Digitaalisten muutoshankkeiden menestys on vielä tiukemmassa, ja vain 16 % muutoshankkeen läpikäyneistä organisaatioista koki muutosten parantaneen organisaation suorituskykyä. (McKinsey & Company, 2018).

Haasteista huolimatta digitaalisuus ei ole katomassa mihinkään. Maailmaa muuttuu (lue: digitalisoituu), halusimme tai emme. IDC Corporaten mukaan globaalit investoinnit teknologioihin ja palveluihin, jotka mahdollistavat liiketoimintakäytäntöjen, tuotteiden ja organisaatioiden digitaalisen muutoksen, nousevat lähes kahteen miljardiin dollariin vuonna 2022.


Miten digitalisoitua mahdollisimman vähillä sirpaleilla?


Monelle yritykselle on tyypillistä lähteä digitalisoimaan olemassa olevia rakenteita tähtäimenään tehokkuuden kasvattaminen ja menestyminen. Einsteinin ajatusten ohjaamana voisi tässä kohtaa kuitenkin sanoa, ettei pidä odottaa parempia tuloksia vanhoilla keinoilla. Olemassa olevien toimintamallien digitalisointi ei vielä kesää tee. Menestys ja tehokkuus syntyvät uudenlaisesta ajattelusta. Toimintamallien tarkastelu uusin silmin on syytä tehdä viimeistään digitalisoinnin äärellä ja muotoilla kokonaisuus pala kerrallaan vastaamaan muuttuneen maailman asettamiin uusiin vaateisiin.

Digitaalista muutosta ei tapahdu myöskään ilman liiketoimintaveturia, sillä kyseessä ei todellakaan ole vain järjestelmähanke. Huolestuttavaa onkin, että osa yrityksistä yrittää edelleen ajaa digitaalista muutosta puhtaasti IT-projektina, vaikka onnistuminen vaatii koko liiketoiminnan osallistumisen ja sitoutumisen.

McKinsey listasi tutkimuksessaan yli 20 avaintekijää onnistuneiden digitransformaatioiden taustalla. Muutoksen menestystekijät voidaan kiteyttää viiteen pääkohtaan
  1. Yrityksen ylin johto on sitoutunut digitaaliseen muutokseen ja tukee sitä.

  2. Organisaation roolit ja vastuut ovat selkeät suhteessa liiketoiminnan ja muutoksen tavoitteisiin.

  3. Henkilöstöä rohkaistaan toimimaan uusilla tavoilla.

  4. Digitaalisen välineet otetaan käyttöön ja osaksi arkea.

  5. Muutostarina kommunikoidaan selkeästi, mikä auttaa ymmärtämään syyt muutoksen taustalla.



Comments


bottom of page